lunes, 9 de noviembre de 2015

Activitats

7. Enumera les tasques que duu a terme un sistema operatiu (SO).

Efectua la gestió dels processos bàsics d’un sistema informàtic, i permet l’execució normal de la resta d’operacions.

8. Explica què és una partició i la importància que té aquest concepte a l’hora d’instalar dos o més SO en un mateix equip.

Una partició és dividir el disc dur de l’ordinador en dues parts, siguin iguals o no, per a diversos sistemes operatius. És important per a que els dos sistemes estiguin organitzats en un mateix disc.

9. Explica amb poques paraules el procediment que cal seguir per llegir des d’un ordinador un fitxer col·locat en una carpeta d’un altre ordinador que estigui en la mateixa xarxa. Han de pertànyer tos dos equips al mateix grup de treball?

S’accedeix a Red, i desprès es busca l’ordinador que vulguis i allà dintre, busques la carpeta. Sí han de pertànyer al mateix grup de treball.

10. Respon:

a) Què és un gestor d’arrencada?

És com una mena de menú que et permet escollir el SO amb el que vols arrencar.

b) Què és un SO en format Live-CD? Quins avantatges té?

És un CD-ROM que et permet treballar amb un SO sense tenir que instalar-lo i utilitzar les seves aplicaciones.

c) Quines modificacions cal fer a la BIOS d’una màquina perquè arrenqui amb un SO carregat d’un Live-CD?

S’ha d’entrar a la BIOS i accedir al Boot, allà s’ha de seleccionar que vols arrencar automàticament amb el sistema del CD.

11. Crea una carpeta i comparteix-la com a oculta amb el nom Oculta$.

lunes, 26 de octubre de 2015

Altres maneres d'arrencar un ordinador

Sistemes duals

Cada vegada és més freqüent que un usuari faci servir un SO per a certes coses i un altre usuari per a d'altres, segons les carecterístiques pròpies. Tots dos poden estar instal·lats en la mateixa màquina, de manera que s'engegui un o l'altre segons convingui. Això és un sistema dual o d'arrencada dual.
Els discs durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició (espai de disc) s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.

Màquines virtuals i sistemes en mode On-live

Els discs durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició (espai de disc) s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.
Fins no gaire, per provar el funcionament d'un SO, calia instal·lar-lo al disc dur de l'ordinador. Ara això ja no és necessari. 
La 'virtualització', molt estesa avui dia en el món dels servidors d'Internet, consisteix en l'execució d'un programa que emula un ordinador complet dins un SO en funcionament. Solen rebre el nom de 'màquines virtuals'. Per exemple, podem provar el Linux en una màquina que tingui el Windows instal·lat.
Hi ha molts programes de virtualització com ara VirtualPC, Bosh i Colinux, però potser el més estès sigui VMWare.


              Resultat d'imatges de cd de linux                         

miércoles, 21 de octubre de 2015

La BIOS

CONTESTA A LAS SIGUIENTES CUESTIONES
¿Qué es la BIOS?
Es un programario muy básico instalado en la placa base.
Como se accede a la BIOS?
Pulsando tabulador + suprimir.
Imagen de un Chip de BIOS
Tareas fundamentales de la BIOS
 Lo primero que hace es un chequeo de todos los componentes de hardware. Si encuentra algún fallo, se encarga de avisarte a través de un mensaje en pantalla, o mediante los “tradicionales” pitidos de alarma.
¿Para qué sirve configurar la BIOS?
Es la manera en que se asignan los valores para los componentes de la tarjeta madre. Se le dice como se manejan y cuales estan disponibles. Además se activan o desactivan componentes. 
¿Dónde está grabada la BIOS?
Está grabada en un pequeño chip de memoria situado en la placa base.
¿Qué es una actualización de la BIOS?
Hace que se solucionen los problemas del equipo y mejora el rendimiento.

viernes, 9 de octubre de 2015

Un sistema operatiu per a cada necessitat

Controladors de dispositius

Perquè els diferents dispositius connectats a l'ordinador funcionin (ratolí, impressora, escàner, càmera fotogràfica, disc dur, adaptador gràfic, etc.) cal que hi hagi instal·lats els controladors de dispositius, també anomenats drivers en anglès.

Els controladors són programes específics per a la comunicació entre el dispositiu i el sistema operatiu. Hi ha un controlador per a cada SO i perifèric.

El SO actuals detecten els dispositius de maquinari automaticament, mitjançant el mètode " plug e play" i sol·liciten la instalació dels controladors correspontes, que solen venir en un CD-ROM o que també es poden baixar d'Internet.

A més, els SO solen incorporar en la seva instal·lació els controladors dels dispositius més habituals per facilitar l'us dels diferents perifèrics sense necessitat de fer cap instalació.


viernes, 2 de octubre de 2015

Sistemes operatius (SO)

A nivell bàsic, el sistema operatiu s'estructura en els mòduls següents:

- El nucli, també anomenat kernel, s'encarrega del control de la resta dels mòduls. És una part fonamental del sistema operatiu. Gestiona les peticions que fan altres components que es volen comunicar amb el processador, així com l'assignació de tasques el processador. Atorga un temps de procés a cada tasca i, si aquesta no s'acaba a temps, la passa a la cua de processos, assignat el temps del processador al procés següent.

- L'administrador de memòria s'encarrega d'assignar, de manera ordenada, un espai de memòria RAM a cada procés per emmagatzemar el mateix procés si ha passat a la cua en finalitzar el temps que tenia assignat.

- El sistema d'entrada i sortida s'encarrega de controlar els diferents dispositius conectats a l'ordinador. Tots els dispositius funcionen de manera simultania( el monitor, el CD-ROM, la impresora, l'escaner, etrc.) i uns són més ràpids que d'altres a l'hora de treballar.

Per evitar que l'ordinador es quedi blocat mentre espera la resposta d'algun d'ells, s'utilitza la tècnica de "cues de procés". Consisteix a emmagatzemar les dades que necessita el dispositiu per funcionar esperant que estigui llest per ser utilitzat.

- L'administrador de fitxers s'encarrega de la creació, modificació, eliminació i localització dels fitxers necessaris per treballas. també s'encarrega de comprovar els privilegis d'accés dels usuaris, és a dir, si un usuari pot o no llegir un fitxer, modificar-lo o eliminar-lo.







miércoles, 30 de septiembre de 2015

Sistemes operatius (SO)

Un ordinador és un sistema complex que s'estructura en diverses capes:

-Sobre la base del maquinari que el forma, hi funciona el sistema operatiu. El sistema operatiu contè les instruccions i els programes  bàsics necessaris per interactuar amb l'ordinador. Té diverses parts: el nucli, les llibreries comunes i la interfície d'usuari.

-Sobre el sistema operatiu s'instales els programes i les aplicacions que permetran donar funcionalitat a l'ordinador.

- L'últim nivell el formen els usuaris que interactuen amb l'ordinador.

Els ordinadors, però, no només interactuen amb els usuaris que s'hi troben físicament al davant. Avui dia no es pot concebre la informàtica sense la interconnexió dels ordinadors, ja sigui a través de xarxes d'àrea local, o bé connectats a Internet mitjançant línies ADSL, cable 3G i, fins i tot, satèl·lit. 
A més a més, ja saps que aquestes xarxes informàtiques poden ser cablejades o sense fil.

Maquinari
Sistema operatiu
Programes-Aplicacions
Usuari


Aplicacions

Kernel (nucli)

CPU
Memoria
Dispositius

lunes, 21 de septiembre de 2015

Sistemes operatius

- Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft.

Resultat d'imatges de windows logo

Linux, denominat per alguns GNU/Linux, és el sistema operatiu format pel nucli o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU. Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu.

     

El Mac OS (Macintosh Operating System) és un sistema operatiu creat per Apple Computer ('ordinador poma' en anglès) per a ordinadors Apple Macintosh. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús.







Comparativa:

viernes, 18 de septiembre de 2015

Las 10 novedades más destacadas de Windows 10

1. Un solo Windows para governarlos a todos.
2. Sincronización total con todos tus dispositivos.
3. Un solo escritorio, adiós a la pantalla de inicio en metro.
4. Vuelve el botón de inicio.
5. Mejor integración del ratón y la interfaz táctil.
6. Escritorios virtuales.
7. Modo ventana.
8. Vista de tareas.
9. El nuevo explorador de ficheros.
10. El precio.