lunes, 26 de octubre de 2015

Altres maneres d'arrencar un ordinador

Sistemes duals

Cada vegada és més freqüent que un usuari faci servir un SO per a certes coses i un altre usuari per a d'altres, segons les carecterístiques pròpies. Tots dos poden estar instal·lats en la mateixa màquina, de manera que s'engegui un o l'altre segons convingui. Això és un sistema dual o d'arrencada dual.
Els discs durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició (espai de disc) s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.

Màquines virtuals i sistemes en mode On-live

Els discs durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició (espai de disc) s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.
Fins no gaire, per provar el funcionament d'un SO, calia instal·lar-lo al disc dur de l'ordinador. Ara això ja no és necessari. 
La 'virtualització', molt estesa avui dia en el món dels servidors d'Internet, consisteix en l'execució d'un programa que emula un ordinador complet dins un SO en funcionament. Solen rebre el nom de 'màquines virtuals'. Per exemple, podem provar el Linux en una màquina que tingui el Windows instal·lat.
Hi ha molts programes de virtualització com ara VirtualPC, Bosh i Colinux, però potser el més estès sigui VMWare.


              Resultat d'imatges de cd de linux                         

miércoles, 21 de octubre de 2015

La BIOS

CONTESTA A LAS SIGUIENTES CUESTIONES
¿Qué es la BIOS?
Es un programario muy básico instalado en la placa base.
Como se accede a la BIOS?
Pulsando tabulador + suprimir.
Imagen de un Chip de BIOS
Tareas fundamentales de la BIOS
 Lo primero que hace es un chequeo de todos los componentes de hardware. Si encuentra algún fallo, se encarga de avisarte a través de un mensaje en pantalla, o mediante los “tradicionales” pitidos de alarma.
¿Para qué sirve configurar la BIOS?
Es la manera en que se asignan los valores para los componentes de la tarjeta madre. Se le dice como se manejan y cuales estan disponibles. Además se activan o desactivan componentes. 
¿Dónde está grabada la BIOS?
Está grabada en un pequeño chip de memoria situado en la placa base.
¿Qué es una actualización de la BIOS?
Hace que se solucionen los problemas del equipo y mejora el rendimiento.

viernes, 9 de octubre de 2015

Un sistema operatiu per a cada necessitat

Controladors de dispositius

Perquè els diferents dispositius connectats a l'ordinador funcionin (ratolí, impressora, escàner, càmera fotogràfica, disc dur, adaptador gràfic, etc.) cal que hi hagi instal·lats els controladors de dispositius, també anomenats drivers en anglès.

Els controladors són programes específics per a la comunicació entre el dispositiu i el sistema operatiu. Hi ha un controlador per a cada SO i perifèric.

El SO actuals detecten els dispositius de maquinari automaticament, mitjançant el mètode " plug e play" i sol·liciten la instalació dels controladors correspontes, que solen venir en un CD-ROM o que també es poden baixar d'Internet.

A més, els SO solen incorporar en la seva instal·lació els controladors dels dispositius més habituals per facilitar l'us dels diferents perifèrics sense necessitat de fer cap instalació.


viernes, 2 de octubre de 2015

Sistemes operatius (SO)

A nivell bàsic, el sistema operatiu s'estructura en els mòduls següents:

- El nucli, també anomenat kernel, s'encarrega del control de la resta dels mòduls. És una part fonamental del sistema operatiu. Gestiona les peticions que fan altres components que es volen comunicar amb el processador, així com l'assignació de tasques el processador. Atorga un temps de procés a cada tasca i, si aquesta no s'acaba a temps, la passa a la cua de processos, assignat el temps del processador al procés següent.

- L'administrador de memòria s'encarrega d'assignar, de manera ordenada, un espai de memòria RAM a cada procés per emmagatzemar el mateix procés si ha passat a la cua en finalitzar el temps que tenia assignat.

- El sistema d'entrada i sortida s'encarrega de controlar els diferents dispositius conectats a l'ordinador. Tots els dispositius funcionen de manera simultania( el monitor, el CD-ROM, la impresora, l'escaner, etrc.) i uns són més ràpids que d'altres a l'hora de treballar.

Per evitar que l'ordinador es quedi blocat mentre espera la resposta d'algun d'ells, s'utilitza la tècnica de "cues de procés". Consisteix a emmagatzemar les dades que necessita el dispositiu per funcionar esperant que estigui llest per ser utilitzat.

- L'administrador de fitxers s'encarrega de la creació, modificació, eliminació i localització dels fitxers necessaris per treballas. també s'encarrega de comprovar els privilegis d'accés dels usuaris, és a dir, si un usuari pot o no llegir un fitxer, modificar-lo o eliminar-lo.